Πως να επιλέξω την κατάλληλη IP κάμερα;

Πως να επιλέξω την κατάλληλη IP κάμερα;

Οι περισσότεροι που διαβάζετε αυτό το κείμενο είναι σχεδόν σίγουρο οτι έχετε απορίες σχετικές με το ποια ip κάμερα να διαλέξετε μέσα από μια τόσο μεγάλη ποικιλία. Η επιλογή της κατάλληλης ip κάμερας εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Οι IP κάμερες χρησιμοποιούνται ευρέως στην βιομηχανία στον στρατό, καθώς και σε εμπορικές εφαρμογές.

IP κάμερα εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου;

Όταν επιλέγουμε μια IP κάμερα πρέπει πρώτα να σκεφτούμε το μέρος που θα την τοποθετήσουμε. Συνήθως οι κάμερες εσωτερικού χώρου έχουν ποιο μικρο μέγεθος και καλύτερο design. Αντίθετα, οι κάμερες εξωτερικού χώρου συνήθως είναι αδιάβροχες για να αντέχουν στα καιρικά φαινόμενα καθώς και στην σκόνη. Παρόλα αυτά οι κάμερες εξωτερικού χώρου εννοείται πως  μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε εσωτερικό χώρο εάν αποδεχτούμε τον  επαγγελματικό σχεδιασμό τους. 

Κάμερα με WiFi με καλώδιο ή 4G;

Η εγκατάσταση της κάμερας είναι απλή και όπως αναφέραμε και παραπάνω εξαρτάται από τον χώρο που θα την τοποθετήσουμε.

Εάν είμαστε σε σημεία οπού υπάρχει κάλυψη WiFi τότε η πρώτη μας επιλογή είναι η ασύρματη IP κάμερα.

Γιατί όμως είναι η κατάλληλη λύση σε αυτή τη περίπτωση;

Γιατί απλά δεν χρειάζονται άλλα καλώδια πέραν από αυτό της τροφοδοσίας ρεύματος.

Η δεύτερη επιλογή είναι IP κάμερες Ethernet το οποίο είναι και το καλώδιο που μεταφέρει και το σήμα και τροφοδοτεί και τις κάμερες. Το πλεονέκτημα αυτού του τύπου σύνδεσης είναι ότι μπορούμε να καλύψουμε μεγάλη απόσταση με μόνο ένα καλώδιο. Παρόλα αυτά για να έχουμε πρόσβαση σε αυτήν την λειτουργία χρειαζόμαστε ένα PΟΕ switch.

Η τρίτη επιλογή που μας προφέρεται είναι οι νέες κάμερες με δυνατότητα 4G, οι Ip κάμερες αυτές μπορούν να λειτουργήσουν μέσω του δικτύου της κινητής και να μας δώσουν εικόνα από μέρη τα οποία μέχρι τώρα δεν είχαν πρόσβαση στο ίντερνετ.

Οπότε εάν θέλουμε γρήγορη και εύκολη εγκατάσταση επιλέγουμε WiFi ενώ εάν θέλουμε να καλύψουμε μεγάλη απόσταση τότε η σίγουρη λύση είναι οι κάμερες με καλώδιο και εαν δεν έχουμε δυνατότητα σύνδεσης στο ίντερνετ επιλέγουμε με 4G.

Θέλω να κάνω Καταγραφή εικόνας ή όχι;

Επόμενο ερώτημα και εξίσου σημαντικό είναι ότι όλες  οι IP κάμερες προσφέρουν την δυνατότητα καταγραφής άλλα ανάλογα την κάμερα αλλάζει και ο τρόπος καταγραφής. Κάποιες κάμερες δέχονται κάρτα μνήμης ενώ κάποιες άλλες όχι. Οι κάμερες που υποστηρίζουν κάρτα μνήμης μπορούν να καταγράφουν εκεί τα δεδομένα. Όλες οι άλλες πρέπει να υποστηρίζουν κάποια πρωτόκολλα επικοινωνίας ώστε να συνδεθούν με το καταγραφικό. Τα πρωτόκολλα αυτά είναι το Onvif και το RTSP. Εάν πάλι δεν γνωρίζεις τι είναι αυτά γιατί δε μας ρωτάς να σε βοηθήσουμε;

Ποια ανάλυση να διαλέξω; 720p 1080p ή και παραπάνω;

Κι αφού τελειώσαμε όλα τα τεχνικά μέρη, ώρα για εικόνα.

Όπως είναι ευρέως γνωστό όσο μεγαλύτερη η ανάλυση τόσο καλύτερα.

Σε μια ip κάμερα με ανάλυση 720p έχουμε πολύ καλή ποιότητα εικόνας καθώς και αρκετά περιορισμένα δεδομένα για streaming που σημαίνει ότι δεν έχουμε τεράστιες απαιτήσεις στο δίκτυο το οποίο θα συνδεθεί και αποτελεί την ιδανική λύση για πολύ καλά αποτελέσματα. Η ανάλυση που παρέχει η ip κάμερα 720p είναι 1280Χ720.

Οι κάμερες με μεγαλύτερη ανάλυση, όπως για παράδειγμα μια ip κάμερα με ανάλυση 1080p παρέχει καλύτερη ποιότητα εικόνας άλλα όπως είναι φυσικό έχει και μεγαλύτερες απαιτήσεις από το δίκτυο που συνδέεται. Για παράδειγμα μια ip κάμερα ανάλυσης 1080p χρειάζεται περίπου 3mbps σύνδεση δικτύου. Τι σημαίνει αυτό; Σκεφθείτε πολύ απλά ότι η ταχύτητα μιας ADSL σύνδεσης στην Ελλάδα είναι της τάξεως των 24mbps και συνήθως η πραγματική που λαμβάνουμε είναι μεταξύ 8 και 16 mbps.

Η χρήση της ip κάμερας θα αφορά τη μέρα ή τη νύχτα;

Σίγουρα θέλουμε η ip κάμερα μας να λειτουργεί μέρα και νύχτα. Οι Ip κάμερες μας δίνουν αυτήν την δυνατότητα λειτουργίας με τα υπέρυθρα led που ενσωματώνουν. Οι κάμερες δίνουν έγχρωμη εικόνα την μέρα και ασπρόμαυρη εικόνα την νύχτα ακόμη και σε απόλυτο σκοτάδι. 

Τι τύπο φακού να επιλέξω για την ip κάμερα μου;

Ένας φακός 3.6mm παρέχει περίπου 72 μοίρες οπτικό πεδίο το οποίο βέβαια μπορεί να καλύψει ένα ολόκληρο χώρο, παρόλα αυτά εάν θέλουμε να καλύψουμε μεγαλύτερο χώρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια ip κάμερα pan/tilt. Η κάμερα αυτή μπορεί να περιστραφεί 355 μοίρες οριζόντια και 120 μοίρες κάθετα, έτσι δεν μπορεί να ξεφύγει τίποτα από το οπτικό της πεδίο.

Σαν δεύτερη επιλογή υπάρχουν κάμερες με οπτικό πεδίο 180 μοιρών ακόμη και 360 ώστε να μπορούμε να καλύψουμε χώρους μόνο με μια κάμερα και είναι αρκετά σύνηθες να τις χρησιμοποιούμε σε καταστήματα ή χώρους εστίασης.

ΠΗΓΗ: securitytech.gr

Μενού

Ρυθμίσεις

Δημιουργήστε ένα δωρεάν λογαριασμό για να αποθηκεύσετε τα αγαπημένα σας στοιχεία.

Είσοδος